Stanovení karbohydrát-deficientního transferinu v klinických vzorcích - Hudcová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato bakalářská práce se zabývá metodami stanovení karbohydrát-deficientního transferinu (CDT), který má své hlavní využití jako biomarker při chronickém abúzu alkoholu. Hladiny CDT však mohou stoupat i při různých onemocněních, a proto bylo metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie stanoveno CDT u nemocných s karcinomem močového měchýře a u dobrovolných dárců.
Determination of Carbohydrate-deficient Transferrin in Clinical Samples
Keywords: karbohydrát-deficientní transferin; transferin; biomarker; izoelektrická fokusace; vysokoúčinná kapalinová chromatografie; carbohydrate-deficient transferrin; transferrin; biomarker; isoelectric focusing; high-performance liquid chromatography