Biodegradabilita obalů pro obchod, potravinářství a pohostinství vyrobených z bioplastů - Belasová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2014)
Předmětem této diplomové práce je ověření míry biodegradability různých obalů vyrobených z bioplastů, pomocí kompostovacího testu dle ČSN EN ISO14855-1 v aerobních podmínkách. Teoretická část diplomové práce zahrnuje definici a popis bioplastů, jejich výrobu, vyuţití a odstraňování a zásady posouzení jejich biodegradability normalizovaným kompostovacím testem. Experimentální část charakterizuje zkušební zařízení pro biodegradaci bioplastů a popisuje průběh experimentů pro jednotlivé testované výrobky. Ty byly získány od firmy, zabývající se prodejem bioobalů z bioplastů, u kterých deklaruje jejich stoprocentní biodegradaci. Výsledkem práce jsou biodegradační křivky pro testované výrobky za normalizovaných podmínek.
The biodegradability of packaging for trade, food sector and catering industry made from bioplastics
Keywords: biodegradabilita; kompostování; bioplasty; bioobaly; Polymléčná kyseliny; biodegradation; composting; bio-plastics; bio-packaging; Poly-Lactid-Acid