Lokální elity v obecní samosprávě. Nechanice 1890 - 1918 - Pásztorová, Žaneta (Univerzita Pardubice, 2012)
Obecní samospráva se v 2. polovině 19. století stala důležitou školou pro nově reformovanou občanskou společnost. Docházelo k prudkému rozvoji spolkové činnosti a podporování české národní otázky. V různých typech měst docházelo k odlišnému tempu i druhu vývoje. Populace a ekonomika se různila v řemeslných venkovských městech i v metropolích s velkým počtem různých úřadů.
Local Elites of Municipal Self-Government. Nechanice 1890 - 1918
Keywords: Nechanice; dějiny města; Rašín, František; Štolba, Josef; Štoss, Jan; obecní samospráva; volební systém; lokální elity; history of town; municipal self-government; voting system; local elitas