Spolupráce matky v intermediární péči o nedonošeného novorozence - Štupáková, Martina (Univerzita Pardubice, 2020)
Bakalářská práce se skládá z části teoretické a průzkumné. Teoretická část se zabývá nedonošeným novorozencem a nejčastějšími problémy spojenými s nedonošeností. Rovněž popisuje základy komunikace s matkami na oddělení IMP, skin-to-skin, bonding, manipulaci s novorozencem, metodu klokánkování, kojení a hygienickou péči. V průzkumné části je pomocí dotazníkového šetření zjišťována míra zapojení matek do péče o nedonošeného novorozence na oddělení intermediární péče. Dílčím cílem bylo zjistit alternativní zdroje informací a míru sebevědomí matek v péči o svého novorozence po propuštění. Na závěr byla vytvořena informační brožura pro tyto matky.
Mother´s involvement in care of her premature newborn whilst hospitalized in neonatal special care baby unit
Keywords: nedonošení novorozenci; bonding; klokánkování; kojení; oddělení intermediární péče; matky; skin-to-skin; masáže; preterm infants; bonding; kangaroo mother care; breastfeeding; special care baby unit; mothers; skin-to-skin; massage