Sherlock Holmes po česku: domácí tvůrčí reflexe britské literárně kulturní tradice - Urbanec, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2019)
Ač postava a příběhy Sherlocka Holmese tkví hluboce v britské kulturní tradici, jsou již delší dobu různými způsoby adaptovány v rámci jiných kultur. Rovněž čeští autoři občas po svém uchopují tento popkulturní materiál. Cílem práce bude zamyslet se nad dosavadními původními českými literárními díly využívajícími postavu Sherlocka Holmese a pokusit se zjistit, jak a čím se odlišují od britského kanonického podání a co typicky českého autoři do holmesovské tradice vkládají.
Czech Sherlock Holmes: Domestic Creative Reflections of British Literary and Cultural Traditions
Keywords: Sherlock Holmes; pastiše; detektivní žánr; komparace; Sherlock Holmes; pastiche; detective genre; comparison