Aktuální přístupy ke snižování citlivosti zubů po bělení: scoping review - Jelínková, Natálie (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato diplomová práce se formou scoping review zabývá aktuálními přístupy ke snižování citlivosti zubů po bělení. Cílem práce bylo popsat a zhodnotit účinnost desenzibilizačních látek na základě dostupné vědecké literatury. Pozornost byla věnována jak ordinačním, tak domácím bělicím protokolům. Analyzované studie se zaměřily zejména na dusičnan draselný, fluorid sodný, arginin, vápníkové sloučeniny a nanostrukturovaná aditiva (např. nano-hydroxyapatit, oxid titaničitý). Výsledky ukazují, že účinnost jednotlivých přípravků se výrazně liší v závislosti na složení, aplikačním protokolu a typu bělení. Nejvyšší účinnost byla zaznamenána u kombinací více účinných látek, zatímco samotný dusičnan draselný vykazoval spíše krátkodobý efekt. Současně se potvrdila nutnost evidence-based přístupu v klinické praxi, a to nejen kvůli časté dezinformovanosti pacientů, ale i vzhledem ke komerčnímu tlaku výrobců dentálních produktů. Kritické zhodnocení vědeckých dat je proto klíčové nejen pro správný výběr přípravků, ale i pro etický marketing a profesionální rozhodování dentálních hygienistek.
Current Approaches to Reducing Tooth Sensitivity After Bleaching: A Scoping Review
Keywords: bělení zubů; hypersensitivita; senzitivita; desenzibilní prostředky; dental bleaching; dental whitenig; hypersensitivity; sensitivity; desenzitizing agents