Komplexné reštaurovanie starej tlače - Kocka, Marek (Univerzita Pardubice, 2017)
Kniha je z obdobia baroka. Ide o verejnú obhajobu záverečnej práce, ktorú napísal a obhájil v roku 1732 vtedajší študent Antonius Erdödi De Monyorokerék pod rektorom Olomouckej Univerzity Georgi Slezina . Knihu vytlačil a zviazal v roku 1732 Francisco Hirnle v Olomouci. Autor - Antonius Erdödi De Monyorokerék sa zaoberá tézami , problematike a filozofii Karla VI. Exemlár vlastní Moravská zemská knihovna v Brně. Kniha sa dochovala nekompaktná, šitie bolo poškodené kvôli zlému prevedeniu a výberu typu šitia. Z dôvodu povodne sa medzi jednotlivými listami nachádzala bahenná naplavenina. Oriezky a knižné dosky sú do veľkej miery poškodené vlhkom a hlodavcami. Reštaurátorská dokumentácia obsahuje základný popis typológie a poškodenia knihy. Popisuje taktiež postup reštaurátorských postupov, ktoré boli prevedené na knihe. Dokumentácia zahŕňa odporúčané podmienky uloženia v ktorých by sa mala kniha ďalej uchovávať. Dokumentáciu uzatvára fotodokumentácia stavu diela pred, počas priebehu a po reštaurovaní.
The komplex restoration of old print
Keywords: reštaurovanie; konzervovanie; knižná väzba; baroko; univerzitné tézy; Antonius Erdödi De Monyorokerék; Francisco Hirnle; Restoration; preservation; bookbinding; baroque; university tegy; Antonius Erdödi De Monyorokerék; Francisco Hirnle