Vybrané souvislosti mezi geologickými podmínkami a stavem prostředí - Brandýský, Michal (Univerzita Pardubice, 2021)
Práce je zaměřena na vybrané souvislosti mezi geologickými podmínkami a stavem prostředí u témat klimatu, ledovců, litosféry, lesnictví, zemědělství, acidifikace okolí, fosilních paliv. Popsány jsou zde přirozené přírodní podmínky, jejich historický vývoj a antropogenní vlivy i následky, které kvůli změnám prostředí nastaly. Dále jsou v práci možná řešení z hlediska potřeb udržitelného života.
Selected connections between geological conditions and the state of the environment
Keywords: klima; ledovce; litosféra; lesnictví; zemědělství; acidifikace prostředí; fosilní paliva; životní prostředí; climate; glaciers; lithosphere; forestry; agriculture; acidification of the environment; fossil fuels; environment