Hodnocení úrovně znalostí u pacientů s diabetem mellitem 2. typu - Nováková, Veronika (Univerzita Pardubice, 2021)
Tato bakalářská práce je zaměřena na hodnocení znalostí nemocných s diabetem mellitem (dále jen diabetes). Práce je složena z teoretické a praktické části. Teoretická oblast je zaměřena na definici diabetu, jeho typy a symptomy. Tato část práce je věnována pouze diabetu mellitu 2. typu (dále jen DM2T) - jeho příznakům, diagnostice, léčbě, komplikacím, edukaci a znalostem pacientů s tímto onemocněním. Praktická část se zaměřuje na hodnocení znalostí pacientů s DM2T v oblasti léčebné výživy, fyzické aktivity, péči o dolní končetiny a chronických komplikací. Data byla sbírána pomocí dotazníku vlastní tvorby dle stanovených cílů a průzkumných položek. Dotazník byl vytvořen ve spolupráci s odbornou lékařkou s atestací v oboru diabetologie a endokrinologie.
Assessment of knowledge level of in patients with type 2 diabetes
Keywords: diabetes mellitus 2. typu; úroveň; znalost; dotazník; hodnocení; type 2 diabetes; level; knowledge; questionnaire; evaluation