Implementace nových procesů při řízení vztahů se zákazníky - Szabová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato práce slouží k pochopení významu průběžné manažerské funkce implementace. Obsahuje charakteristiku této funkce, potřebné kroky a postupy k úspěšnému zvládnutí implementace. Součástí je také identifikace vybraných oblastí vhodných k implementaci a názorné zobrazení implementace v reálné společnosti. Na základě analýzy současného stavu jsou udělena doporučení pro jeho zlepšení.
Implementation of New Processes in Customer Relationship Management
Keywords: implementace; management; manažerské funkce; procesy; Reengineering; implementation; processes; management; management functions; Reengineering