Jak to bylo s vládním vojskem v roce 1943 (Sonda do dějin Protektorátu Čechy a Morava) - Machálek, Vít (My University, 2017)
Vládní vojsko Protektorátu Čechy a Morava bylo zřízeno v červenci 1939 a formálně podřízeno státnímu prezidentovi Emilu Háchovi. V době druhé světové války a především německo-sovětské války se takzvaní čeští aktivisté opakovaně pokoušeli o jeho vyslání na frontu po boku Němců. Nejvýznamnější pokus uskutečnil v lednu 1943 ministr školství a lidové osvěty Emanuel Moravec. Tento český quisling zneužil špatného zdravotního stavu dr. Háchy a prezidentův pokus o amnestii proměnil v nabídku vládního vojska. Protektorátní vláda se ze strachu z Moravce od nabídky nedistancovala a ponechala rozhodnutí na Háchovi. Státní prezident v rozhovoru s německým státním tajemníkem K. H. Frankem ze začátku února doprovodil nabídku řadou poznámek, které ji zcela znehodnocovaly. Frank věc konzultoval se šéfem Hitlerovy kanceláře H. H. Lammersem, přičemž padlo rozhodnutí bezcennou nabídku ani nepředkládat Hitlerovi.
How it was with the Government Army in 1943 (A Probe into the History of the Protectorate of Bohemia and Moravia)
Keywords: Dějiny; dvacáté století; protektorát; vládní vojsko; frontové nasazení; Emil Hácha; Emanuel Moravec.; History; the 20th Century; the Protectorate; the Government Army; front-line deployment; Emil Hácha; Emanuel Moravec.