Současný model fiskálního federalismu v ČR a jeho komparace s modely ve vybraných zemích EU - Kaislerová, Iva (Univerzita Pardubice, 2004)
Práce vychází ze základního vymezení pojmu fiskálního federalismu. Cílem bylo popsat současný model fiskálního federalismu v ČR, včetně reformy veřejné správy a srovnat s modely fiskálního federalismu ve státech EU. Kromě obecné charakteristiky veřejné správy a dosaženého stupně fiskální decentralizace v jednotlivých členských státech EU se podrobněji v práci zabývám uplatňovaným modelem v Německu a Španělsku. V závěru porovnávám úroveň fiskální autonomie územních samospráv v ČR s evropskými zeměmi (jak členské státy EU, tak kandidátské země). V práci se věnuji také Paktu stability a růstu, který těsně souvisí s problematikou veřejných financí v prostředí EU.
Contemporary model of fiscal federalism in the Czech republic in comparison with the models of the states of European union
Keywords: fiskální federalismus; reforma veřejné správy; veřejné finance; Evropská Unie; Španělsko; Německo; veřejná správa