Pojiva barev středověké iluminace - Nováková, Barbora (Univerzita Pardubice, 2002)
Obsahem práce je přehled pojiv používaných ve středověké iluminaci, charakteristika jejich vlastností a z toho odvozené chování a důležitost pojiv pro kvalitu knižní malby. Samostatná kapitola pojednává o možnostech metod jejich identifikace. Dále práce uvádí některé historické technologie přípravy barev a recepty.
Keywords: knižní malby; iluminace; rukopisy; barvy; pojiva