Úloha akademicky vzdělaných žen v československé společnosti v letech 1918-1938 - Bolečková, Iveta (Univerzita Pardubice, 2016)
Diplomová práce se zaměřením na působení ženské vysokoškolské inteligence v Československu v letech 1918-1938. Tato diplomová práce se zabývá proměnou postavení ženy ve společnosti na příkladu akademicky vzdělaných žen v první Československé republice (1918-1938). Hlavní důraz bude kladen na vnímání problematiky transformace konceptu genderu. Akademicky vzdělaná žence představí jako veřejná osoba, manželka, matku. Práce se pokusí přispět k podrobnější analýze proměny života vysokoškolsky vzdělaných žen ve světle ženských a odborných časopisů, dobových spolků a ego dokumentů.
Role of Academically Educated Women in Czechoslovak Society (1918-1938)
Keywords: ženy; gender; ženská emancipace; vzdělání; Československá republika; women; gender; women emancipation; Czechoslovakia; 20th century