Záchranný archeologický průzkum pro dopravní stavby - Vodičková, Marie (Univerzita Pardubice, 2024)
Diplomová práce se zabývá problematikou záchranných archeologických výzkumů pro dopravní stavby. Cílem práce je popsání náležitostí provádění záchranného archeologického výzkumu se zaměřením na dopravní stavby. Pojednává o povinnostech stavebníka, oprávněných organizací a definuje základní pojmy v dané oblasti. Zaměřuje se na záchranné archeologické výzkumy pro dopravní stavby prováděné v poslední době na území východočeského regionu, a hlavně na probíhající výzkumy v souvislosti s výstavbou dálnice D35.
Rescue Archeology on Transport Structures
Keywords: záchranný archeologický výzkum; archeologický nález; památková péče; dopravní stavby; dálnice D35; rescue archeology; archeological discovery; monument care; transport structures; D35 motorway