Mýtus tří moří v bulharské historiografii - Tomšovská, Eliška (Univerzita Pardubice, 2010)
Práce se zabývá otázkou mýtu tří moří v bulharské historiografii. V první části se práce zabývá mořem a jeho symbolikou v představách bulharského obrozeneckého člověka, ve kterých má tradičně mnoho podob. Další část práce řeší hospodářský kontext bulharského obrození, významné bulharské přístavy a úlohu námořního obchodu v bulharském národním hnutí. Následující část zmiňuje obraz moře v bulharské obrozenecké literatuře, zejména v poezii a posléze v cestopisné tvorbě bulharských autorů, ve kterých má hlavní slovo otázka patriotismu. Cílem práce je především zjistit do jaké míry moře vystupovalo v životě tehdejších obyvatel a jak se tato skutečnost promítla v pohnuté době bulharského obrození.
The myth of three seas in Bulgarian historiography
Keywords: moře; Bulharsko; obrození; symboly; bulharská literatura; sea; Bulgaria; revival; symbols; bulgarian literature