Guillain-Barrého syndrom po očkování proti Covid-19 - Novotná, Veronika (Univerzita Pardubice, 2025)
Guillain-Barrého syndrom (GBS) je vzácné autoimunitní onemocnění, které se může výjimečně objevit po očkování proti COVID-19. Tato bakalářská práce popisuje případ pacienta z Českérepubliky, u něhož se GBS rozvinul po aplikaci vakcíny. Cílem bylo zachytit průběh,diagnostiku a léčbu onemocnění. Byla použita kvalitativní analýza zdravotnické dokumentace a dat získaných za pomoci rozhovoru s pacientem. Výsledky ukázaly typický průběh GBS s dobrou léčebnou odpovědí. Práce zdůrazňuje potřebu sledování vzácných komplikací po vakcinaci.
Guillain-Barre syndrome after COVID-19 vaccination
Keywords: covid-19; Guillain - Barrého syndrom (GBS); kazuistika; postvakcinační komplikace; vakcinace; covid-19; case report; Guillain - Barre syndrome (GBS); vaccination; post-vaccination complications; vaccination