o-TOF-ICP-MS analýza prvků vzácných zemin v řasách a vodách - Bendakovská, Lenka (Univerzita Pardubice, 2013)
V práci byla ověřována vhodnost hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem a průletovým detektorem pro analýzu lanthanoidu v říčních vodách bez předchozí separace a prekoncentrace vzorku a v mineralizovaných odpadních nemocničních vodách. Byla stanovena koncentrace gadolinia antropogenního původu. Byl navržen postup přípravy sladkovodních přípravy řas z bioakumulačních růstových pokusů. Řasy byly odstředěny, mineralizovány a analyzovány pomocí optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem a hmotnostní spektrometrií s indukčně vázaným plazmatem a průletovým detektorem. Výsledky byly podrobeny statistickému hodnocení s důrazem na správnost a shodnost výsledků.
o-TOF-ICP-MS analysis of rare earth elements in algae and water
Keywords: lanthanoidy; gadolinium; biosorpce; o-TOF-ICP-MS; ICP-OES; antropogenní gadolinium; lanthanides; gadolinium; biosorption; anthropogenic gadolinium