HPLC separace optických izomerů kyselin - Bačkovská, Veronika (Univerzita Pardubice, 2000)
V práci byl studován vliv složení mobilní fáze na separaci a rozpustnost fenylglycinu, tryptofanu, tyrosinu a kyseliny mandlové. Byly optimalizovány podmínky zejména s ohledem na možnost preparativní separace. Za optimálních podmínek byly proměřeny adsorpční izotermy. Byla ověřena možnost použití mikrokolony pro měření adsorpčních izoterem místo analytické kolony.
HPLC separations of optical isomers of acids
Keywords: separace enantiomerů; teikoplanin; aminokyseliny; adsorpční izotermy