Restaurování souboru malířských uměleckých děl na papíru - Peňázová, Monika (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato bakalářská práce pojednává o komplexním restaurování šesti uměleckých děl na papírové podložce. Monotyp olejomalba na papíře "Před zrcadlem" od Aloise Wierera. Olejomalba na masonitu "Žlutá židle" od Jana Kotíka. Pastel na velurovém papíře "Zátiší s vejci" od Miloslava Holého. Pastel na papíře "1. Máj 1890" od Viléma Kratochvíla. Kvaš na papíře "Pán Ježiš od Jána pokřtěn". Dvě papírové části z tapet ze státního zámku Veltrusy. Teoretická část práce navazuje na restaurování monotypu olejomalby na papírové podložce od Aloise Wierera. Práce představuje ve stručnosti jeho život a dílo a je doplněna rešerší dostupných materiálů.
Restoration of Collection of Paintings on Paper
Keywords: Alois Wierer; restaurování; papír; monotyp; olejomalba; rám; pastel; kvaš; Veltrusy; Alois Wierer; restoration; paper; monotype; oil painting; frame; pastel; gouache; Veltrusy