Studium laboratorních metod přípravy perovskitových sloučenin pro katalytické účely - Krejčíková, Veronika (Univerzita Pardubice, 2018)
Práce je v teoretické části věnována především emisím oxidů dusíku, speciálně pak oxidu dusného a následné likvidaci emisí těchto oxidů pomocí dostupných technologií. Důraz je kladen na popis katalytického rozkladu oxidu dusného. Dále jsou v této práci uvedeny různé laboratorní přípravy perovskitových sloučenin. V praktické části se práce zabývá laboratorní přípravou perovskitových sloučenin (LaMnO3, LaCoO3, LaNiO3 a sloučenin dopovaných stronciem) pomocí laboratorních metod (reakce v pevné fázi, příprava a termický rozklad šťavelanů a uhličitanů a srážení z vodných roztoků) s jejich následnou charakterizací za účelem zjištění jejich fyzikálně chemických vlastností (fázové složení, distribuce velikosti částic, termická stabilita, měrný povrch, odolnost vůči kyselině dusičné).
The study of perovskite compounds laboratory preparation for catalytic purposes
Keywords: oxidy dusíku; perovskity; kyselina dusičná; LaMnO3; LaCoO3; LaNiO3; nitrogen oxides; perovskites; nitric acid; LaMnO3; LaCoO3; LaNiO3