Současná mexická městská pověst - Dvořák, Jan Jiří (Univerzita Pardubice, 2019)
Bakalářská práce se zaměřuje na to, jak Mexičaní vnímají své kulturní kořeny. V práci je brán důraz hlavně na současné mýty a pověsti, ale také na původní obyvatelstvo hovořící aztéckým jazykem náhuatl. Teoretická část práce se zaměřuje na mexickou histtorii od Aztéků po současného Mexičana, tak aby měl čtenář ucelený pohled na toto téma. Praktická část patří informátorům, jejich příběhům a vztahu k mexickým kořenům.
The current Mexican urban legend
Keywords: Mexiko; mýtus; ppověst; náhuatl; Aztékové; kultura; Mexico; myth; rumour; legend; Nahuatl; Aztec's culture