Výchovné styly v současných rodinách s dětmi plnícími povinnou školní docházku - Babčanová, Anna (Univerzita Pardubice, 2022)
Bakalářská práce se zabývá styly výchovy rodičovství v rodinách s dětmi navštěvující základní školu. Teoretická část se věnuje rodině, kde je vysvětlena její charakteristika, funkce a typy. Nadále se teorie zabývá samotným rodičovstvím a vývojem osobnosti od narození až po adolescenci. Jádrem teorie je zaměřenost na výchovu, respektive její činitele, styly a také součástí je motivace ve formě odměň a trestu jako výchovného prostředku výchovy. Praktická část zjišťuje, jaký pohled na výchovu mají současní rodiče, respektive, jaký oni mají vztah se svým dítětem/dětmi a jak si myslí, že své dítě/děti vedou. Bakalářská práce je zpracována kvantitativně, metodou dotazování prostřednictvím vlastně vytvořeného dotazníku. Respondenti tvoří současní rodiče, alespoň jednoho dítěte navštěvující základní školu. Cílem práce je zjistit, jaký v dnešní době převažuje výchovný styl (autoritářský, demokratický, liberální).
Educational styles in current families with children attending compulsory school
Keywords: výchova; styly výchovy; rodina; rodičovství; děti; upbringing; upbringing styles; family; parenting; children