Ostruhy z doby římské v Čechách - Vnoučková, Eva (Univerzita Pardubice, 2014)
Cílem této práce je vytvořit katalog ostruh a jejich analýzu. Tato práce je zaměřena na typologický a chronologický vývoj ostruh a jejich nálezové okolnosti. Dále je tato práce zaměřena na význam koně ve společnosti. V práci je čtenáři předkládán i stručný vývoj dějin bádání v této oblasti a dosavadní přehled znalostí o době římské. Součástí práce je i fotografická dokumentace, grafy, tabulky a mapy k doplnění textu.
Roman Spurs in Bohemia
Keywords: Doba římská; ostruhy; jezdectví; kůň; Roman period; spurs; horsemanship; horse