Inzulinová analoga a jejich role v léčbě diabetu 1. a 2. typu - Křepelová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2024)
Bakalářská práce se zabývá podrobnou charakterizací a kategorizací léčebných přípravků s názvem inzulinová analoga. Vystihuje popis historického vývoje, současného přístupu i budoucího pohledu na tyto léčebné přípravky s důrazem na základní sounáležitosti jejich klinického uplatnění v léčbě dvou nejběžnějších forem diabetu. Současně přibližuje problematiku onemocnění diabetes se stěžejním zaměřením na diabetes 1. a 2. typu. Úvod této práce otevírá souhrn důležitých poznatků o molekule inzulinového hormonu.
Insulin Analogues and Their Role in the Treatment of Type 1 and Type 2 Diabetes
Keywords: inzulinová analoga; inzulin; diabetes mellitus 1. typu; diabetes mellitus 2. typu; krátce působící inzulinová analoga; dlouze působící inzulinová analoga; insulin analogues; insulin; type 1 diabetes mellitus; type 2 diabetes mellitus; fast acting insulin analogues; long acting insulin analogues