Význam a stanovení esenciálních mastných kyselin u diabetiků typu 2 - Kopčil, Michal (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato práce zkoumá závislost obsahu esenciálních mastných kyselin v plazmě diabetiků 2. typu na stupni onemocnění diabetes mellitus, které je vyjádřeno koncentrací glykovaného hemoglobinu. Hlavním cílem této práce je ověřit změny ve složení esenciálních mastných kyselin a jejich vliv na dané onemocnění. Jednotlivé vzorky plazmy byly nejprve podrobeny deproteinaci a po následném přidání interního standardu (cis-13.16,19-dokosatrienová kyselina, 10 g/ml) byly hydrolyzovány a převedeny na odpovídající methyl estery mastných kyselin. Připravené vzorky byly analyzovány plynovou chromatografií, konkrétně byla využita Agilent Technologies s kolonou pro dělení methyl esterů mastných kyselin. Takto bylo zpracováno 21 vzorků diabetiků typu 2 a 17 vzorků kontrolní skupiny. Jednotlivé vzorky byly rozděleny do tří skupin podle hladiny glykovaného hemoglobinu (HbA1c) na kontrolní skupinu, kompenzované diabetiky a špatně kompenzované diabetiky. U studovaných diabetiků byla zjištěna velká proměnlivost naměřených dat u některých mastných kyselin jednotlivých skupin, která je umocňována velkými směrodatnými odchylkami od daných průměrných hodnot esenciálních mastných kyselin, což je způsobeno stravovacími návyky pacientů. Statistickou analýzou získaných dat a vzájemným srovnáním kontrolní skupiny se skupinou diabetiků vyšla statisticky významná pouze kyselina dokosahexaenová, která je obsažena hlavně v rybách.
Determination and importance of essential fatty acids in type 2 diabetes
Keywords: diabetes mellitus; esenciální mastné kyseliny; lipidový metabolismus; plynová chromatografie; diabetes mellitus; essential fatty acids; lipid metabolism; gas chromatography