Analýza významných antioxidantů v bylinných nápojích s využitím disperzní kapalinové mikroextrakční techniky - Margholdová, Eva (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato práce se zabývá aplikací moderní mikroextrakční techniky disperzní kapalinová mikroextrakce, která byla aplikována na izolaci antioxidantů z bylinných nápojů. Byla vypracována literární rešerše, která se zabývá přírodními a syntetickými antioxidanty a jejich vlastnostmi. Dále pak je zaměřena na možnosti izolace antioxidantů pomocí mikroextrakčních technik a následně pak jejich stanovení pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. V experimentální části byla provedena optimalizace disperzní kapalinové mikroextrakce (DLLME) v reálné bylinné matrici. Následně byl extrakt stanoven pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV-detekcí. Metoda po optimalizaci byla aplikována na reálné vzorky bylinných nálevů, u kterých byla rovněž stanovena antioxidační kapacita.
Analysis of significant antioxidants in herbal beverages by means of dispersive liquid-liquid microextraction technique
Keywords: antioxidanty; disperzní kapalinová mikroextrakce; HPLC-UV; byliny; Antioxidants; Dispersive liquid?liquid microextraction; HPLC-UV; Herbs