Stanovení obsahu vybraných látek v medovinách - Melicharová, Šárka (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato bakalářská práce se v teoretické části zabývá technologií výroby medoviny, jejím složením a fyzikálně chemickými vlastnostmi prolinu a 5-hydroxymethylfurfuralu. V experimentální části byl spektrofotometrickou technikou stanoven obsah prolinu a technikou kapalinové chromatografie v systému reverzních fází 5-hydroxymethylfurfural. Dále byl destilačně stanoven obsah alkoholu. Tyto parametry byly stanoveny celkem u třinácti vzorků medovin, sedm vzorků bylo získáno od včelařů a šest vzorků bylo zakoupeno v obchodních sítích.
Determination of selected compounds content in meads
Keywords: medovina; med; prolin; 5-hydroxymethylfurfural (HMF); mead; honey; proline; HMF