Optický spoj pro demonstrační účely - Zelinka, Daniel (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato bakalářská práce popisuje návrh a sestrojení jednoduchého demonstračního zařízení pro základní komunikaci pomocí optického spoje. Komunikace využívající optické záření probíhá volným prostorem pomocí dvou asynchronních zařízení. V práci je popsán princip využití optického záření pro přenos zpráv. Je proveden rozbor vhodných modulací a na jejich základě vybrán princip pro přenos dat v tomto optickém spoji. Na základě zmíněných poznatků byl navržen a sestaven optický spoj. Tento spoj byl podroben sadě testovacích měření, která potvrdila jeho funkčnost.
Optical link for demonstration purposes
Keywords: optoelektronika; optika; laserové diody; LED diody; modulace; optoelectronics; optics; laser diodes; LED diodes; modulation