Výzkum, vývoj a inovace - rozhodující faktor prosperity? - Kuběnka, Michal; Činčalová, Simona (Ekonóm, 2017)
V důsledku globalizace dochází ke snižování překážek pohybu výrobků a služeb. V důsledku toho narůstá hospodářská soutěž v odvětvích, která nejsou ve své činnosti geograficky omezena. Výzkum, vývoj a inovace se považují za dominantní faktor, který je nezbytný pro zvýšení konkurenceschopnosti. Oproti tomu autoři tohoto článku považují prosperitu společnosti za výsledek celé řady faktorů stejného nebo většího významu. Výzkum, vývoj a inovace jsou nepochybně jedním z nich, ale podle názoru autorů nejsou dominantním faktorem. Autoři se rozhodli ověřit axiom pozitivního vlivu výzkumu a vývoje na prosperitu podniků. Byl analyzován vzorek komerčních společností s hlavní činností "výzkum a vývoj", který zahrnoval 18,5% všech podniků působících v tomto odvětví v České republice. Šetření neprokázalo trvale vyšší úroveň prosperity společností s hlavní činností zaměřenou na výzkum a vývoj při srovnání se zpracovatelským průmyslem.
Research, Development and Innovation - Crucial Factor of Prosperity?
Keywords: výzkum; vývoj; inovace; prosperita; research; development; innovation; prosperity