Kniha života jako motivační aspekt při práci se seniory v sociálním zařízení - Mertlíková, Eva (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato bakalářské práce se zabývá problematikou reminiscenční terapie v domově pro seniory. Konkrétně hodnotí pohled personálu na knihu života jako na pomůcku při péči o seniory. Klade si za cíl zhodnotit vliv knihy života na důstojnost klientů v domově pro seniory, vliv knihy života na kvalitu péče a na vztah mezi klientem domova pro seniory a personálem. Práce je rozdělena na část teoretickou a výzkumnou. Teoretická část je zpracována pomocí analýzy odborné literatury. V první části jsou shrnuty poznatky z oblasti stárnutí, druhá část je věnována reminiscenční terapii. Praktická část se zabývá metodologií výzkumu a zhodnocením výsledků.
Book of life as motivational aspect for working with the elderly in social facilities
Keywords: reminiscenční terapie; kniha života; domov pro seniory; senioři; vzpomínky; reminiscence therapy; the book of life; senior homes; seniors; memories