Řízení spokojenosti zákazníků ve společnosti Kartáče Souček, s.r.o. - Souček, Jan (Univerzita Pardubice, 2011)
Diplomová práce je zaměřena na řízení vztahů se zákazníky ve společnosti Kartáče Souček, s.r.o. Teoretická část je zaměřena na výklad základních pojmů z oblasti CRM (Customer Relationship Management). Praktická část se koncentruje na dotazníkové šetření spokojenosti stávajících zákazníků firmy Kartáče Souček, s.r.o. Získaná data z dotazníkového průzkumu byla použita pro návrh změny ve firmě. Na závěr práce bylo provedeno zhodnocení a návrh změny
Customer Relationship Management in Enterprise Kartáče Souček, s.r.o.
Keywords: CRM; Customer Relationship Management; řízení vztahů se zákazníky; kartáče; marketingový výzkum; CRM; Customer Relationship Management; Road sweeping brushes; marketing research