Technologická centra v České republice - Gabrielová, Hana (Univerzita Pardubice, 2009)
Bakalářská práce je věnována analýze a popisu technologických center a vědeckotechnických parků v České republice a zkoumání jejich odlišností podle zvolených kritérií. V práci je vymezen význam výzkumu, vývoje a inovace v souvislosti s Lisabonskou strategií a definuje, co jsou technologická centra a vědeckotechnické parky, popisuje vybraná klasifikační kritéria. Na jejich základě je zachycena struktura a vývoj technologických center v České republice, součastně je pozornost věnována regionálním aspektům technologických center, jejich působení z hlediska jednotlivých krajů ČR. Zvláštní pozornost je věnována vybraným technologickým centrům odlišujících se typem zakladatele. Tato vybraná technologická centra jsou komparována z hlediska jejich kapitálového zajištění a provozního financování na základě zvolených strukturálních a výkonnostních ukazatelů.
Technology centres in the Czech Republic
Keywords: Výzkum; vývoj; Inovace; Lisabonská strategie; technologická centra; vědeckotechnologické parky; financování; Research; development; Innovation; Lisbon Strategy; technology centres; science-technical parks; Financing