Demografický vývoj a majetkové poměry poddaných na panství Nasavrky v 17. a 18. století - Horáková, Monika (Univerzita Pardubice, 2009)
Diplomová práce pojednává o nasavrckém a sečském panství od poloviny 17. století do poloviny 18. století. První kapitola obsahuje přehled základní literatury související s tématem práce. Následující kapitoly přinášejí přehled o historickém a náboženském vývoji dané oblasti. Další část je věnována rozboru věkové skladby zdejší populace v roce 1651 a následnému demografickému vývoji, kde jsou sledovány demografické jevy jako porodnost, sňatečnost, úmrtnost. V poslední kapitole je analyzována sociální a socioprofesní struktura obyvatelstva pro dané časové období.
Demographic development and means conditions of retainers in the estate of Nasavrky in the 17th and 18th century
Keywords: Nasavrcko; dějiny; Náboženství; demografický vývoj; sňatečnost; porodnost; úmrtnost; socioprofesní skladba; history; Religion; demographic trends; marriage rate; birth rate; mortality; social-professional structure