Imunologické aspekty lymskej boreliózy - Zajacová, Monika (Univerzita Pardubice, 2022)
Táto bakalárska práca je zameraná na tému lymská borelióza a jej imunologické aspekty. Literárny prehľad je zameraný na charakteristiku ochorenia lymskej boreliózy, patogenézu, rozpis jednotlivých štádií spojených s ich symptómami a možnosti liečby. V hlavnej časti práce sú základné informácie o imunitnom systéme a následne sú opísané interakcie baktérie s imunitným systémom a popis priebehu infekcie. V texte sú vysvetlené aj metódy priamej a nepriamej detekcie daného patogénu a vyhodnotenie ich výsledkov. Posledná časť rešerše je zameraná na históriu a problematiku vývoja vakcíny. Cieľom tejto bakalárskej práce je poukázať na vážnosť tejto bakteriálnej infekcie a popis hostiteľovej imunitnej odpovede.
Immunological Aspects Of Lyme Borreliosis
Keywords: lymská borelióza; Borrelia burgdorferi; špecifická imunita; spirochéty; erythema migrans; Lyme borreliosis; Borrelia burgdorferi; specific immunity; spirochete; erythema migrans