3D tisk pro odlehčené strukturní díly vozidel - Klejch, Filip (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato diplomová práce je věnována problematice 3D tisku kovů a vyhodnocování tahových zkoušek obdržených 3D tisknutých vzorků. V teoretické části je blíže představena problematika 3D tisku kovů se zaměřením zejména na oblast automotive. Obecně jsou představeny používané materiály a vybrané technologie, z nichž některé byly využity při výrobě testovacích vzorků do praktické části práce. Představeny jsou také vysokopevné oceli používané v automobilovém průmyslu. V praktické části práce jsou představeny metalografické a fraktografické analýzy vybraných obdržených vzorků. Je představena navržená metodika hodnocení heterogenního rozvoje plasticity s využitím systému ARAMIS a souhrnné vyhodnocení provedených tahových zkoušek.
3D printing for lightweight structural parts of vehicles
Keywords: 3D tisk kovů; aditivní výroba; maraging ocel MS1; DMLS; ARAMIS GOM 4M; tahová zkouška; 3D printing of metal; additive manufacturing; maraging steel MS1; DMLS; ARAMIS GOM 4M; tensile test