Využití kryoprezervace v medicíně - Zapletalová, Simona (Univerzita Pardubice, 2014)
Předkládaná práce je rešerší studia metody kryoprezervace a jejího využití v medicíně. V bakalářské práci se nahlíží do problematiky procesu kryoprezervace, jeho fyzikálního a chemického průběhu a popisu látek využívajících se při kryokonzervaci. Ty jsou zde rozděleny na dvě skupiny, tj. na kryoprotektiva intracelulární a extracelulární. Dále je zde popsáno medicínské využití kryoprezervace krve, kmenových buněk, embryí, vajíček a spermií.
Cryopreservation in medicine
Keywords: kryoprezervace; kryoprotektiva; zmrazování; vitrifikace; cryopreservation; cryoprotectants; freezing; vitrification