Směsné oxidické pigmenty na bázi Ce-Tb-Zr - Marková, Diana (Univerzita Pardubice, 2015)
Cílem předkládané bakalářské práce bylo připravit pigmenty na bázi oxidu ceričitého dopovaného terbiem a zirkoniem v závislosti na způsobu syntézy a teplotě výpalu. Na základě dřívějších výsledků ze studentské odborné činnosti v roce 2011 byl vybrán barevně nejzajímavější vzorek obecného vzorce Ce1-(x+y)TbxZryO2, kde x = 0,1; y = 0,65. Vybraný vzorek byl připraven klasickým keramickým způsobem a dalšími syntézními postupy, tedy způsobem s využitím suché i mokré mechanoaktivace, srážením a suspenzním mísením surovin. Všechny připravené reakční směsi byly kalcinovány při teplotách 1200 až 1600 °C (po 100 °C).
Mixed oxide pigments based on Ce-Tb-Zr
Keywords: Cerium oxide; ceramic pigments; organic connective system; ceramic glaze; colour properties; oxid ceričitý; organický pojivový systém; keramická glazura; barevné vlastnosti; keramické pigmenty