Hodiny orlojové. Proměna vztahu k času v pozdně středověkých českých zemích - Šubrtová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2018)
Bakalářská práce se věnuje pojetí času v období vrcholného a pozdního středověku. Klade si za cíl zachytit vnímání a chápání času středověkým člověkem v městském, vesnickém a šlechtickém prostředí. Zaznamenává změny ve způsobu nahlížení na čas, na jeho měření po zavedení mechanických hodin a vznik tzv. "kupeckého času". Dále zkoumá kulturní obrat související se zpřesněním zaznamenávaného času ve šlechtických genealogiích.
The Astronomical Clocks. The Change of Relation to Time in the Late Middle Ages in the Czech Lands
Keywords: čas; středověk; hodiny; mechanické hodiny; orloj; time; Middle Ages; clock; mechanical clock; astronomical clock