Lidové slavnosti v předvečer svátku Jana Křtitele v dílech polských autorů 15. a 16. století - Novotná, Eliška (Univerzita Pardubice, 2017)
Předkládaná práce se zaměřuje na průběh a tradice dodržované během oslav v předvečer svátku svatého Jana Křtitele na území Evropy, s bližším zaměřením na Polsko. Jsou zde představeny medailonky ze života a tvorby Jana Długosze, Macieje z Miechowa, Mikołaje Reje, Marcina Kromera a Jana Kochanowského. Následuje analýza písně o noci svatojánské od Kochanowského a v závěru jsou uvedena díla s tématikou agrárních svátků.
Folk Festivals on the Eve of John the Baptist Feast in the Works of Polish Authors of 15th and 16th Centuries
Keywords: svatojánská noc; zvyky; lidová kultura; Polsko; Saint John's Eve; tradition; folk culture; Poland