Biologicky aktivní sloučeniny obsahující indolový skelet - Vraňáková, Tatiana (Univerzita Pardubice, 2016)
Táto práca sa zaoberá výskytom indolového skeletu v prírodných, polosyntetických a syntetických zlúčeninách so zameraním na biologicky aktívne látky. Východzou štruktúrou je jediná aminokyselina obsahujúca indolový skelet - tryptofán. Indolová štruktúra bola popisovaná najmä u tryptamínov, čo sú alkaloidy vyskytujúce sa v rastlinách, živočíchoch a hubách. U týchto látok je pozornosť upriamená na ich chemický popis, výskyt v prírode, ovplyvnenie ľudského organizmu, myslenia a tiež na zneužívanie. Rešerš obsahuje informácie o syntetických derivátoch s indolovým skeletom vrátane novo sa vyskytujúcich syntetických kanabinoidov typu JWH.
Biological active molecules with indole moiety
Keywords: Tryptofán; indolový skelet; tryptamíny; biologicky aktívne látky; Tryptophan; indole moiety; tryptamines; biological active molecules