Chirální difunkční Schiffovy báze a z nich odvozené diaminy jako ligandy pro komplexaci kovů - Bubnová, Kamila (Univerzita Pardubice, 2016)
Byla provedena literární rešerše na téma chirální difunkční Schiffovy báze a z nich odvozené diaminy jako ligandy pro komplexaci kovů. Na základě analogie s popsanými postupy byly syntetizovány diiminy a aminy obsahující chirální benzthiazolový blok. Syntetizované sloučeniny byly použity při komplexačních reakcích. Připravené sloučeniny byly charakterizovány body tání a pomocí NMR spektroskopie, a u jedné sloučeniny byla určena její molekulová struktura pomocí rentgenostrukturních technik na monokrystalickém materiálu.
Chiral difunctional Schiff bases and related diamines as ligands for complexation of metals
Keywords: Benzthiazol; diimin; glyoxal; diamin; komplexační reakce; Benzothiazole; diimine; glyoxal; diamine; complexation reaction