Débridement v léčbě nehojících se ran - Šrámková, Hana (Univerzita Pardubice, 2017)
Nehojící se rány a jejich ošetření pomocí débridementu je nepostradatelnou součástí léčby a při správném provedení vede k nastartování hojivého procesu. Existují různé typy débridementu a jejich indikace je v práci popsána. Práce se dále zaměřuje na výrobek Debrisoft, který řadíme do jednoho z možností débridementu. Jeho nespornou výhodou je možnost použití produktu v domácím prostředí pacienta a to jak ošetřující všeobecnou sestrou, tak i samotným pacientem. Nastavení správného léčebného postupu včetně zařazení débridementu vede nesporně k lepšímu hojení rány a zlepšení kvality života pacienta.
Debridement in the treatment of non-healing wounds
Keywords: débridement; klasifikace ran; nehojící se rány; všeobecné sestry; debridement; classification of wounds; non-healing wound; nurses