Idea vědecké filosofie u Franze Brentana - Lomička Pavel (My University, 2015)
Článek pátrá po klíčových konceptech Brentanovy ideje vědecké filosofie a předkládá přitom analýzu Brentanových veřejných přednášek a raného psychologického díla. Výsledek této analýzy je široce pojatý ideál vědy zahrnující složky, které v jiných filosofických školách nacházíme v protikladu. Zřejmě i tato šíře přispěla k širokému inspirativnímu vlivu Brentanova díla na různé podoby pozdějších pokusů o vědeckou filosofii.
Idea of scientific philosophy in Franz Brentano
Keywords: Brentano, Franz; metody filosofie; vědecká filosofie; filosofie vědy; historie psychologie; Franz Brentano; methods of philosophy; scientific philosophy; philosophy of science; history of psychology