Vliv genderových stereotypů na diagnostikování autismu u dívek - Matyášová, Anežka (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá tématem diskriminace ženského těla a psychiky v západní medicíně z pohledu medicínské antropologie. Teoretické východisko práce tvoří diskuse o tom, jak byly poznatky současné medicíny vytvořeny na mužském těle a testovány opět na mužském těle. V souvislosti s autismem se uvádí 1 dívka s poruchou autistického spektra na 5 chlapců. Opravdu je vyšší výskyt autismu mezi chlapci? Jakto, když autismus není nemoc vázaná na chromozom Y/X? Či snad při diagnostikování (nebo nediagnostikování) hrají svou roli stereotypy spojené s rozdílnými požadavky na chlapce a dívku během jejich dětství? Někteří autoři poukazují na to, že autismus u dívek může vypadat jinak, proto jsou často špatně diagnostikované. Z tohoto úhlu pohledu v této práci nastíním současnou diskusi o autismu v České republice. Je nižší výskyt autismu u dívek spojen s rozdílnými požadavky na to, co medicína či rodičovské příručky označují jako správný vývoj?
Influence of Cultural Stereotypes on the Diagnosis of Autism in Girls
Keywords: gender; autismus; diagnostika; západní medicína; gender; autism; diagnostics; western medicine