Návrh metodiky hodnocení obrobitelnosti bloků motorů ze slitin hliníku - Hanus, Petr (Univerzita Pardubice, 2008)
Tato práce pojednává o obrobitelnosti materiálů. V teoretické části jsou popsány dlouhodobé a krátkodobé zkoušky obrobitelnosti. Část práce je věnovaná obrobitelnosti při broušení a suchému frézovánímu vysokými rychlostmi. Jsou zde zmíněny aplikace nových trendů v použití hliníkových slitin. V praktické části je rozvedena metoda obrobitelnosti pro slitiny hliníku při použití řezných kapalin. V další části je zmíněna realizace metody a vyhodnocení vzorků. Závěr práce je věnován rozboru řezných a chladících kapalin.
Methodological suggestion of aluminium alloy engine block classification
Keywords: slitiny hliníku; řezné kapaliny; mikrotvrdost; Vickers; obrobitelnost materiálů; aluminium alloy; cutting fluids; machinability materials; micro-hardness