Inzulínová rezistence a její dopad na periferní nervy - Jeřábková, Marta (Univerzita Pardubice, 2020)
Inzulínová rezistence neboli odolnost vůči inzulínu je porucha účinku inzulínu. Normální hladiny inzulínu způsobí nízkou inzulínovou stimulaci cílových buněk (jaterní, svalová a tuková tkáň). Příčinou inzulínové rezistence je převážně obezita, nízká fyzická aktivita, špatný životní styl či sedavé zaměstnání. Odolnost vůči inzulínu může způsobit hyperglykémii a tím i další patologické stavy v organismu, jako je právě i porucha periferních nervů. Poškození nervů poté vede k rozvoji onemocnění diabetické neuropatie.
Insulin resistance and its effect on peripheral nerves
Keywords: diabetes mellitus 2. typu; diabetická neuropatie; inzulín; inzulínová rezistence; periferní nervy; diabetes mellitus of type 2; diabetic neuropathy; insulin; insulin resistance; peripheral nerves