Syntéza a analýzy modelu vybrané části sociální politiky na regionální úrovni - Řezníčková, Lenka (Univerzita Pardubice, 2011)
Cílem diplomové práce je tvorba modelů vybrané části sociální politiky na regionální úrovni. Navržené modely používají data z reálného dotazníkového šetření, které bylo realizováno pro návrh komunitního plánu sociálních služeb. Pro potřeby modelování bylo nutné převést dotazníky do datových matic a transformovat je. Bylo třeba k nim vytvořit datové slovníky. V modelech byly použity Data miningové metody, kterými jsou v tomto případě rozhodovací stromy, regresní a shluková analýza. Modelování je provedeno pomocí softwaru Clementine. Závěrem byly výsledky modelů analyzovány.
Synthesis and analysis of selected models of social policy at regional level
Keywords: sociální politiky; rozhodovací stromy; shlukové analýzy; regresní analýzy; social policy; decision trees; cluster analysis; regression analysis