Studium šíření a účinků výbuchem generované plazmy - Jirman, Štěpán; Pachman, Jiří (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato práce se zabývá studiem šíření a účinků explozí generované plazmy (EGP), která vzniká na povrchu detonující kondenzované trhaviny v okamžiku přechodu detonační vlny do plynu (vzduchu). Na rozdíl od ostatních projevů detonace, jako je vznik rázové vlny nebo ohnivé koule detonačních produktů, není existence EGP obecně příliš známá. Důvodem je pravděpodobně skutečnost, že pro běžné konfigurace náloží je doba trvání krátká a plasma se velmi rychle rozpadá. Dobu trvání EGP je však možno snadno prodloužit usměrněním v trubce, což umožňuje měřit její rychlost a účinky v místě dopadu. Z hlediska působení výbušin je usměrnění EGP jedním z možných způsobů optimalizace směrového účinku náloží. V experimentální části byly navrženy a pomocí technologie 3D tisku připraveny usměrňovací prvky s různou geometrií pro jeden rozměr trhavinové náložky. Pomocí takto připravených prvků, optických vláken a přístroje Optimex 64 byl studován vliv geometrie na rychlost plazmy a zároveň byl porovnáván charakter poškození ocelové desky.
Study of the propagation and effects of explosively generated plasma
Keywords: explozí generovaná plazma; EGP; detonace; explosively generated plasma; EGP; detonation