Onemocnění způsobená Ureaplasma urealyticum a Ureaplasma parvum, laboratorní diagnostika a terapie - Pavlíková, Simona (Univerzita Pardubice, 2012)
Ureaplasma urealyticum a Ureaplasma parvum jsou podmíněně patogenní mikroorganismy vyskytující se v urogenitálním traktu zdravých mužů a žen. Stále častěji jsou však spojovány s řadou infekčních onemocnění urogenitálního traktu. Bakalářská práce se kromě patogenity ureaplasmat zabývá také jejich laboratorní diagnostikou, a to zejména přímým průkazem, který je vzhledem k jejich kultivační náročnosti obtížný. Práce zahrnuje také informace o doporučené terapii ureaplasmových infekcí a citlivosti obou druhů ureaplasmat na vybraná antibiotika.
Ureaplasma urealyticum and Ureaplasma parvum - diseases, diagnosis and therapy
Keywords: Ureaplasma urealyticum; Ureaplasma parvum; kultivační vyšetření; terapie; testování citlivosti; cultivation; therapy; susceptibility testing